J. REJDA: Agenti SIS sa pokúšali kupčiť s nahrávkami Gorily

30.01.2012 Bratislava

Bratislava 29. januára (TASR) - Kópie nahrávok, ktoré by dokazovali pravosť zverejneného spisu Gorila, zrejme existujú. Vytvorené mali byť príslušníkmi Slovenskej informačnej služby (SIS) s cieľom obchodovania s nimi. V rozhovore pre spravodajskú televíziu TA3 to povedal bývalý šéf oddelenia osobitných činností Úradu boja proti korupcii (ÚBPK) Ján Rejda (PaS), vychádzajúc z informácií zo svojej služobnej činnosti.

\"Tieto kópie boli aj predmetom kupčenia so strany príslušníkov kontrarozviedky SIS... Podľa môjho názoru existujú v toku SIS aj mená konkrétnych príslušníkov, ktorí tieto nahrávky chceli popredávať,\" uviedol Rejda.

Bývalý šéf osobitných činností ÚBPK dnes zároveň potvrdil, že do bytu na Vazovovej ulici chodil Jirko Malchárek, a to ešte predtým, ako sa stal ministrom hospodárstva. O tom, či sa v byte nachádzali ďalší aktéri kauzy, však nemá informácie. Napriek tomu poukázal na to, že neďaleko bytu na ulici videl parkovať vozilo s ŠPZ, ktoré zodpovedalo číslam členov predstavenstva investičnej skupiny Penta.

Rejda je presvedčený, že informácie o akcii Gorila musel mať aj vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). \"Každý výstup zo SIS ide cez premiéra,\" poukázal.

Zároveň opätovne potvrdil, že skutočne navštevoval údajne konšpiračný byt, v ktorom sa, tak ako to popisuje Gorila, stretával s podnikateľom Zoltánom Vargom. Ich stretnutia však priamo nesúviseli s ďalšími aktérmi Gorily. Rejdovo oddelenie sa malo podľa jeho slov v tom čase zaoberať podozreniami z troch prípadov rozsiahlej trestnej činnosti príslušníkov SIS. Jeden z nich, kauza takzvanej bezpečnostnej previerky, mal byť podľa Rejdu dôvodom, prečo sa tajná služby rozhodla zdiskreditovať ho a pričleniť do spisu Gorila. \"Podľa časovej stopy, počas toho obdobia, kedy som tam chodieval ja, tak v iné dni tam tie odposluchy naznačujú, že tam chodili aj iní,\" povedal Rejda.

Bývalý policajt bol tento týždeň zbavený mlčanlivosti a vo veci už vypovedal. Vyšetrovateľom odovzdal dokumenty, ktoré osvetľovali jeho činnosť v opísanom byte. Polícii navyše mal \"udať smer\" pre vyšetrovanie. \"Povedal som im, že existujú nahrávky, viem, že toto bolo predmetom interného vyšetrovania SIS, povedal som im, kde to majú hľadať, čo majú hľadať a koho majú o to požiadať,\" priblížil. Poukázal aj na to, že pred skartáciou originálu Gorily, mala byť údajne znížená jeho úložná doba.

Informácie o tom, že byt bol odpočúvany, mal Rejda podľa vlastných slov už v čase, keď ho navštevoval. Odposluch sa mal realizovať senzorom, ktorý zaznamenával zvuky cez veľmi tenký otvor. Použitá technika pritom prakticky znemožňovala svoje odhalenie.
 

Vyberte región